Hoppa till sidans innehåll

Motorcykelordonnans


Har du redan körkort på MC och vill göra en insats som mc-ordonnans?
Registrera ditt intresse som Hemvärnssoldat/specialist


 Som motorcykelordonnans i Försvarsmakten har du en specialistbefattning i Hemvärnet och behåller lugnet även i stressade och pressande situationer. Du är uthållig och klarar stora fysiska påfrestningar tillsammans med din motorcykel. Du är stark, självständig och mycket målinriktad. Med din motorcykel kommer du alltid fram!

Din huvudsakliga uppgift som motorcykelordonnans är att rekognosera okänd mark och vägar samt transportera nyckelpersoner, material och information. Du, och din ordonnanskamrat som du aldrig åker utan, måste alltid komma fram. Du ska kunna köra din motorcykel genom alla sorters terräng, och du leder ofta de militära förbanden under transporten tillsammans med de övriga i din transportgrupp.

Du måste vara lika duktig på att underhålla din fysiska styrka och uthållighet för att orka köra genom svår terräng och under lång tid, som du måste vara duktig på att underhålla din motorcykel så att den aldrig havererar. Motorcykelkörningen ställer höga krav på både dig och din motorcykel och många är beroende utav att du kommer fram.

Utöver vanlig stridsutrustning bär du som motorcykelordonnans också tung motorcykelutrustning och uniform gjord av mycket tåligt material, och ska dessutom alltid hålla din ordonnansväska fullt utrustad med orienteringsmateriel och sjukvårdsmateriel. Du måste även vara beredd att bära övrig materiel som behöver transporteras i ryggsäck, eftersom det inte alltid får plats på pakethållaren. 

Uppdaterad: 04 DEC 2017 23:32 Skribent: Oscar Eklund
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Motorcykelordonnans under tjänstgöring

Postadress:
FMCK Uppsala - Motorcykel och Snöskoter
Försvarsmakten, Luftstridsskolan, Box 645
75127 Uppsala

Besöksadress:
Rörken 11
75594 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info